ترا ریخته چیست؟
امتیاز:
تراریخته چیست؟
طبق تعریف سازمان بهداشت جهانی هر موجودی که ماده ژنتیکی آن به صورتی تغییر یابد که بطور طبیعی و به وسیله تولید مثل جنسی یا نوترکیبی طبیعی امکانپذیر نباشد، تغییر ژنتیکی یافته یا تراریخته گویند.
این تغییر معمولاً در جهت بهبود مقاومت گیاه به برخی آفات یا بیماریهای گیاهی و افزایش بهرهوری کشاورزی صورت میگیرد.
مزایا و اثرات مطلوب محصولات تراریخته:
1- تولید محصولات قوی تر: محصولات تراریخته در برابر انواع بیماری ها مقاوم تر هستند.
2- محافظت محیط در برابر سموم: به دلیل اینکه محصولات تراریخته نیاز کمتری به سم پاشی از طریق مواد شیمیایی دارند باعث محافظت محیط در برابر سمپاشی و آفت کش ها می شوند.
3- ماندگاری بیشتر محصولات: با تغییر در ساختار ژنی این محصولات، بدون نیاز به ماده اضافه ای محصولات مدت زمان بیشتری با کیفیت باقی می مانند.
4- جنگل زدایی کمتر: با افزایش جمعیت دنیا، نیاز به تخریب جنگل ها بیشتر می شود اما اگر غذای کافی برای این جمعیت فراهم شود نیازی به جنگل زدایی نیست.
5- کاهش گرم شدن زمین: در صورت دستکاری ژنتیکی گیاهان آن ها می توانند دی اکسید کربن بیشتری مصرف کرده و اکسیژن بیشتری را به اتمسفر برسانند که پدیده گلخانه ای را کاهش می دهد و باعث کاهش گرم شدن زمین می شود.
6- کاهش قیمت غذا: اگر تولید محصولات زیاد شود، قیمت آن ها کاهش می یابد و به دنبال آن افزایش سود اقتصادی را با خود به همراه خواهد داشت.
7- تولید محصولات جدید: از دستکاری ژنتیکی محصولاتی به دست می آید که می توانند در هر محیطی رشد کنند. مثلاً تولید گوجه فرنگی در زمین نمکی.
8- مقاومت در برابر حشرات: این محصولات به دلیل مقاومت در برابر حشرات نیاز کمتری به حشره کش ها دارند.
9- مقاومت در برابر انواع بیماری ها: در حال حاضر بیشتر محصولات تراریخته در دنیا، خصوصیات مقاوم به آفات، علف کش ها، بیماری های قارچی و ویروسی می باشند. این عوامل منجر به کاهش محصولات کشاورزی در جهان می شوند که در این بین سهم آفات در محصولات زراعی بیش از بیماری ها و علف هرز می باشد که به هیچ وجه قابل چشم پوشی نیست.
10- برتری های تغذیه ای: برنج های تراریخته، حاوی بتاکاروتن و آهن بیشتری هستند، زیرا دارای ژن هایی هستند که مشکل کمبود ویتامین A و آهن را در جیره غذایی انسان فراهم می کنند. این گیاهان 2 تا 4 برابر برنج های غیر تراریخته آهن دارند.
منبع :مجله علمی دنیای تغذیه